Yoga Arts Shows & Writes
Welcome to Yoga ArtsWhat is YogaWhy do itYoga Arts ProgrammeAdvice for a Yoga classWho are weContact UsSite Map
Yoga Arts Thessaloniki

YogaArtsTheatreIliananda2006.jpg
Click on photo to see more Theatre shots

(*Please do not publish any Yoga Arts' Photo
without permission)


ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΒΑΤΟΝ
Ερωτήσεις από την Λιάνα Μπιτόλη

- Πώς βλέπετε την αύξηση των σχολών-κέντρων γιόγκα σε κάθε γειτονιά, ακόμη και στα γυμναστήρια;
Είναι ευχάριστο να βλέπω ότι υπάρχει διάθεση για γνωριμία με την Φιλοσοφική Προσέγγιση της Γιόγκα και εξάσκηση με τις τεχνικές της.
- Γιατί πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινό δείχνει τέτοια ανταπόκριση;
Ποια ανάγκη καλύπτουν;
Η τάση είναι παγκόσμια και με αυξανόμενους ρυθμούς. Μέχρι ένα βαθμό είναι μόδα αλλά και διάθεση να δοκιμάσει κανείς κάτι καινούριο. Από την άλλη, οι άνθρωποι χρειάζονται υποστήριξη και αποτελεσματικό τρόπο διάθεσης του λιγοστού ελεύθερου χρόνου. Σε ένα μάθημα γιόγκα, θα γυμνάσουν τα απαραίτητα για την άνεση τους στην καθημερινότητα, θα ηρεμήσουν εντάσεις, θα θυμηθούν αξίες, θα φροντίσουν τον εαυτό τους, με μη βίαιη προσέγγιση, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
Η Γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους να απαλύνουν ενοχλήσεις είτε σωματικές είτε ψυχικές και να γίνουν καλύτεροι από ότι ήταν. Η εποχή μας χρειάζεται καλούς ανθρώπους και επίσης χρειάζεται χώρους και ώρες όπου μπορεί κάποιος να είναι χαλαρός, ασφαλής, ανοιχτός, φυσικός. Να βρίσκει κατανόηση στις ίδιες αυτονόητες αξίες, ειλικρίνειας, σεβασμού, καλοσύνης. Να τις μοιράζεται ή απλά να ξέρει ότι υπάρχουν γύρω του τέτοιοι άνθρωποι. Άνθρωποι που μπορούν να καθίσουν σε γαλήνη, που μπορούν να χαμογελούν από την καρδιά τους, η να αποδέχονται κάθε αδυναμία του. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα κάνει ότι πιο χρήσιμο μπορεί για τον εαυτό του.
Πιστεύετε ότι αυτή η τάση θα έχει διάρκεια;
Αν διατηρηθεί η ουσία της Γιόγκα θα έχει διάρκεια και αποτέλεσμα, όπως έχει χιλιάδες χρόνια τώρα. Αλλιώς ίσως ταυτιστεί με πολύ καλή άσκηση του σώματος, -αν και αυτό το αμφισβητώ γιατί χωρίς εσωτερική υποστήριξη ενέργειας, οι εντυπωσιακές ασάνες-στάσεις της Γιόγκα θα οδηγήσουν σε τραυματισμούς και ...αφορισμούς. Δεν ανησυχώ όμως ιδιαίτερα. Η Γιόγκα είναι σαν τη θάλασσα, αυτοκαθαρίζεται. Άλλωστε το να είναι κανείς δάσκαλος, θέλει τόσες αντοχές, που αν δεν έχει 'ευλογία', θα παραιτηθεί γρήγορα από τον ρόλο. Δε θα κατανοεί τίποτα, δε θα βρίσκει συνοχή και δε θα βρίσκει ανταπόκριση από τον κόσμο. Χωρίς μαθητές, δεν μπορεί να είναι δάσκαλος. Προτρέπω πάντως τους νέους δασκάλους, για να έχουν διάρκεια, να μην αποθαρρυνθούν με τις πρώτες δοκιμασίες. Αν παραμένει η επιθυμία να είναι δάσκαλοι, να επιστρέφουν στα yamas & niyamas, -τις ηθικές αρχές και τα ηθικά ιδανικά που θεμελιώνουν την γιόγκα, στη μελέτη και στο δάσκαλο τους και θα αλλάξουν τα πράγματα. Η παρουσία και καθοδήγηση του δικού τους δασκάλου είναι απαραίτητη στη Γιόγκα. Ο χρόνος και η εξάσκηση φέρνουν αποτελέσματα.
- Εσείς με τι ακριβώς ασχολείστε και σε ποιο κέντρο γιόγκα?
Πως θεωρείτε ότι πρέπει να γίνεται η σωστή εργασία;
Επιστρέφοντας από το εξωτερικό, το 1999 ξεκίνησα τμήματα Γιόγκα, στην ΧΑΝΘ και εκεί παραμένω.
Η ΧΑΝΘ είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση, ένας χώρος χαράς και δημιουργίας για εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους όλη μέρα. Στους χώρους που διδάσκω υπάρχει αίσθηση της ενέργειας του περιβάλλοντος και το έργο μας γίνεται ευκολότερο. Κάποτε δοκίμασα σε κλειστούς χώρους και σε γυμναστήρια, και ήταν λιγότερο ευχάριστο. Αν ο δάσκαλος δεν έχει αίσθηση της ενέργειας και οδηγεί τους μαθητές του σε λάθος τόπους, -κυριολεκτικά και μεταφορικά, το μάθημα δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Οι ιδιαιτερότητες της διδασκαλίας, στη ΧΑΝΘ, με το κοινό της Θεσσαλονίκης οδήγησαν στην ανάπτυξη του συστήματος YOGA ARTS. Ανάλογα με την θάλασσα κολυμπάει κανείς, ήρεμα η έντονα, η ανάγκη να επιστρέψει στην στεριά κάποια στιγμή παραμένει. Νομίζω ότι ήταν η κύρια εκπαίδευση μου ως δασκάλα Ράτζα Γιόγκα που με βοήθησε να διατηρήσω μια στερεή ραχοκοκαλιά, -μεταφορικά. Έτσι στη ΧΑΝΘ διδάσκονται τα περισσότερα είδη γιόγκα, σύγχρονα και παραδοσιακά, με έμφαση τελευταία σε τμήματα θεραπευτικής γιόγκα. Ένα στοιχείο σωστής εργασίας είναι το να μπορείς να ελίσσεσαι με το σύνολο των μαθητών αλλά και με τον καθένα προσωπικά, χωρίς φυσικά να χάνεις τον τελικό προορισμό. Ένας γιατρός δεν δίνει τα ίδια φάρμακα σε όλους τους ασθενείς. Βέβαια μέχρι να αποκτηθεί η πείρα στη διδασκαλία, η επιλογή ενός απλού προσεκτικού προγράμματος θα είναι κάτι σαν βιταμίνες και καλό είναι να προτιμάται από νέους δασκάλους και ασκούμενους.
Για να γίνει σωστά η διδασκαλία, θα πρέπει κάθε μέρα, στην αρχή κάθε μαθήματος, στην αρχή κάθε σκέψης, να επανεξετάζονται οι σωστές προθέσεις εκ μέρους των δασκάλων. Προηγούμενη μου εμπειρία ως ιδιοκτήτρια φροντιστηρίων μου έδειξε ότι -τουλάχιστον για μένα, είναι πολύ πιο εύκολη η διατήρηση των αρχικών στόχων και προθέσεων, όταν δεν εμπλέκονται πολλά διοικητικά και οικονομικά θέματα. Βέβαια το ίδιο ισχύει και για την εμπλοκή φιλοδοξιών και άλλων ευγενών ίσως προθέσεων αλλά άσχετων από την άποψη της τελικής χρησιμότητας.
Άξονας της διδασκαλίας πρέπει να παραμένει η εναρμόνιση της ενέργειας του μαθητή, με στόχο το άνοιγμα του στην ευλογία του ουρανού, μια αίσθηση χαλάρωσης, διεύρυνσης και δεκτικότητας. Όπως συνηθίζω να λέω, 'Ας καταβάλουμε εμείς τα 2/3 της προσπάθειάς μας και ας αφήνουμε τουλάχιστον το 1/3 στο Θεό.' Ίσως μια μέρα να οδηγηθούμε στα 3/3 ελεύθερης ζωής. Σωστή λοιπόν εργασία γίνεται αν στο τέλος του μαθήματος επιτυγχάνονται στιγμές ευτυχίας και πληρότητας τόσο για τον συντονιστή όσο και για τους συντονιζόμενους. Όταν ο δάσκαλος μοιράζεται αυτές τις στιγμές είναι πλήρης ανταμοιβής, ...σε 10 λεπτά, -τόσο διαρκεί το διάλειμμα, αρχίζει το επόμενο μάθημα και τότε με αγάπη ξεκινάει από την αρχή!
Επειδή η εξάπλωση της Γιόγκα εμπλέκει νέους δασκάλους, θα προσθέσω τις απαντήσεις, που έδωσα σε μια κοπέλα, την Μαριάννα, που θα ήθελε να γίνει δασκάλα γιόγκα... απαντούσα στο μήνυμά της όταν μου ζητήσατε συνέντευξη:
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ YOGA ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ?
Ναι, με την έννοια ότι μαθαίνεις γιόγκα, όχι αν θέλεις να εγγραφείς σε τμήμα εκπαίδευσης δασκάλων.
Τα άτομα που εκπαιδεύω, επιλέγονται λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αμείωτης αγάπης και ενδιαφέροντος για τη γιόγκα. Συμμετέχουν στα μαθήματα στην ΧΑΝΘ, κάνουν επιπλέον μαθήματα με αρκετή μελέτη και προετοιμασία κάθε εβδομάδα και αφιερώνουν πολύ χρόνο στην γιόγκα. Κάθε μαθητής / μαθήτρια αντιμετωπίζεται ανάλογα με τις κλίσεις του / της, τον τρόπο σκέψης του / της κλπ. Πρέπει να είναι έτοιμος/η για την μεταμόρφωσή του/ της σε ότι πιο αληθινό υπάρχει ήδη μέσα του /της. Είναι σαν ο καθένας να είναι ένα μοναδικό λουλούδι και η εκπαίδευση αποσκοπεί στο δημιουργήσει τις συνθήκες για να να ανθήσει,- θα είναι το άρωμα αυτό που θα μεταφέρει τα ουσιαστικά μηνύματα της γιόγκα μέσα από γνώσεις, λέξεις, ασκήσεις. Όλα αυτά βέβαια γίνονται εύκολα και πρακτικά αν υπάρχει διάθεση.
ΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ?
Η πορεία είναι πορεία ζωής, η προετοιμασία για το ταξίδι μπορεί να είναι σύντομη ή να κρατήσει αρκετό καιρό. Εξαρτάται...
ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Φρόντισε να χαίρεσαι την γιόγκα, ασκήσου, διάβαζε, κάνε την εκπαίδευσή σου  και μοιράσου αυτά που σε ενθουσιάζουν με φίλους. Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια διδασκαλίας νιώθω απλά ότι μοιράζομαι στιγμές γιόγκα=ένωση. Ασχολήσου με υπευθυνότητα και μοιράσου ότι αγαπάς.
Shanti Aum!
Iliananda._
* Το κείμενο είχε γραφεί μερικά χρόνια πρίν.  Είναι ευχάριστο να διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πλέον όλο και περισσότεροι καλά εκπαιδευμένοι Yoga Instructors και πολλοί αφοσιωμένοι  Δάσκαλοι που φροντίζουν με ιδιαίτερο ζήλο, υπευθυνότητα, ενδιαφέρον, αγάπη και ειλικρίνεια για την γνωριμία και εμβάθυνση μαθητών στην φιλοσοφία και πρακτική της Γιόγκα.

WEBRajaTheatreLights.jpg
Click on photo to see more

YOGA WORLD magazine, issue 7:

Interview with
Shri Yogacharya Ajita
President of the European Yoga Council and Honorary Secretary of the European Federation of Yoga.

Iliananda: Dear Ajita, Why are you a yoga teacher?
Ajita: To be a Yoga teacher is my vocation. In 1963, at the age of 16, I started practising Yoga with a book. One day, when I was looking to a page describing the eight steps of Yoga, light came out of the book. In 1979 the idea to teach Yoga filled my heart with joy. So I accepted an invitation in the neighbourhood and started. My first lesson was maybe the happiest hour in my life. It was like an explosion. All my feelings and deep knowledge bursted out of my heart. The pupils were overwhelmed and the lesson lasted far longer than it was meant.
Iliananda: I Wish I had been at that lesson, though I should not complain as I had the benefit of sitting in front of you for more than four precious years, in the nice school at Prins Hendrikkade, in Amsterdam and moreover attending those classes when the books of the Nederlanse Instituut voor Raja Yoga, were written. What keeps you teaching?
Ajita: Compassion for mankind.
Iliananda: When you have a person sitting in front of you, is it still compassion for mankind that urges you to teach him?
Ajita: Yes.
Iliananda: What is the main problem of mankind?
Ajita: The main problem of mankind is misery because of ignorance.
Iliananda: What is your favourite subject to teach?
Ajita: The final stage of Yoga, the melting with the universe.
Iliananda: What is the most important knowledge that you would pass over to someone if you there was not a lot of time?
Ajita: The most important knowledge I would pass over if I had not much time, has been conveyed to me in a dream one night by a voice, singing "Artha Matra, Artha Matra, Artha Matra", which means: "Essence in matter", together with the drawing of a nice Mandala of an energy stream flowing from one circle to another. Their understanding and practise can solve all our problems.
Iliananda: This is very important! A solution to all of our problems! How should this be understood? Please explain 'matter' and if possible 'essence' and help us all feel the solution becoming more tangible and usable.
Ajita: The meaning of this Mantra and Mandala is that we can solve all our problems by seeking the essence in every matter we are dealing with.
"Matter" means problems in a broad sense. These all deal with duality.
For example: when one is confused because of money problems, the search for the essence will bring him to his lack of honesty; when one has problems with his partner, the search will maybe reveal him that he is in fact not in love with that person; when one is wondering if he really likes his job, the search will maybe show his vocation.
So the Mantra "Artha Matra" is a tool for helping people use more their intelligence, and at the same time a tool helping them to uplift their consciousness.
Iliananda: You are recognised and appreciated for your unique concepts that actually reveal long hidden secrets of the knowledge of how to achieve Union-Yoga.
You are well known for your ability to explain even the most difficult subjects, in a clear and understandable way, never to be forgotten. Your teachings are characterised for the consistency of the explanations that are never contradicted, forming a smoothly rounded system well in line with all classical teachings.
Was the revelation of the Mantra & Mandala the main concept- IDEA-apprehension that led you to such a clear understanding of the whole yoga system?
Ajita: Yes.
Iliananda: Did these revelations continue?
Ajita: Yes.
Iliananda: Do you believe that such concepts come from the 'astral world', from the cosmic knowledge or is it a human achievement or step in a mana's evolution?
Ajita: That is something I still do not understand, so I am very careful with all this information. I spent most of my time checking and rechecking. Only when my heart tells me clearly that this is true, even if my mind does not agree, I accept the information and start spreading it. Sometimes it lasts years before my mind also finally agrees.
Iliananda: Is it possible to say something about the Mandala, the drawing of the energy stream flowing from one circle to another?
Ajita: The Mandala of "Artha Matra" is giving us a model of the unity between spirit and matter. I am convinced that a proper study of it will show us the solution for all our energy problems and the path to heaven.
Iliananda: Maybe it would be a better idea to invite you to Greece, to explain it extensively to the ones more interested -if you would do us the honour?
Ajita: It would be an honour for me.
Iliananda: Is there distinctiveness in your teachings?
Ajita: Yes.
Iliananda: In what ways are they different than others?
Ajita: My teachings come from a pure heart.
Iliananda: Is a teacher's pure heart and strong urge to help people enough to open the gates of knowledge and receive guidance in order to teach properly and guide people to the summit of Yoga or is a firm technical/ philosophical foundation as necessary?
Ajita: The pure heart of the teacher facilitates the flow of cosmic knowledge. A firm technical/philosophical foundation is only a good help.
Iliananda: What is the best quality and/or help a practitioner can have in order to move uphill safer and easier?
Ajita: The best quality and/or help a practitioner can have in order to move uphill safer and easier is "Shraddha" or strong faith as a result of experience.
Iliananda: What do you try to convey and /or to preserve?
Ajita: My goal is to help people out of their misery by re-establishing Yoga in his old glory.
Iliananda: Why do -at least a lot of people- live in misery? Can happiness become a permanent state or is it another quality that fills our heart due to our Yoga practise?
Ajita: People live in misery, but most of them do not know that. Only a few realize that they live in misery. And even fewer understand what the purpose of their misery is. Controlling the process of misery leads to annihilation of misery. That is what Yoga offers to mankind. The reward for the successful achievement of this goal of Yoga is a permanent blissful state called paradise.
Iliananda: You are a Raja Yoga teacher. Can you please tell us a few things about Raja Yoga? Do you believe that Raja Yoga is more useful and more necessary than other styles? Why, in what ways?
Ajita: Raja Yoga is not a style in Yoga. It is the original, complete science of Yoga, whose practice leads to such amazing results that one automatically becomes a Raja (king) or a natural leader. I do not have problems with other styles, except when they forget their origin based upon the eight steps (Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana and Samadhi) or distort the Yoga science to their own benefit.
Iliananda: How important is physical yoga, the practice of Asanas?
Ajita: Essential, not only in the first stages, but also, strangely enough in the last.
Iliananda: What is the main thing one should observe in order to practise Asanas in the right way?
Ajita: Calmness.
Iliananda: Do you believe that a teacher with a Raja Yoga background can better lead his/her students to an understanding of Yoga through the practise of Asanas than a teacher without a Raja Yoga background?
Ajita: Yes.
Iliananda: Why?
Ajita: Only someone having been there can show you the way to a destination.
Iliananda: Nowadays Yoga is a big supermarket! Can you please comment on this? Does it worry you?
Ajita: It worries me if people remain superficial. But if they are stimulated to use their discriminatory power they will break trough the surface and discover the reality in Yoga.
Iliananda: Shri Yogacharya Ajita, last year you were elected as President of the European Yoga Council and you are Honorary Secretary of the European Federation of Yoga. What are the aims of the International Yoga Federation and the World Yoga Council? What are your hopes regarding this Union?
Ajita: The first aim of the International Yoga Federation is to bring all Yoga practitioners together; the second is to improve the quality of the Yoga teachings. The motto of the world wide president thereby has overwhelmed me. "Ajita, allow them to make mistakes", he said to me, when he saw how angry I was because of a wrong Yoga practice during a demonstration in Madrid. His loveliness and gentleness gives me hope for mankind. And his order I now obey.
Iliananda: The President of the Yoga Federation of India, K.C.Sharma, IAS, has said about you, on October 16th 2004 in Madrid:
'Since 23 years that I am travelling around the world I have never met such a true Yogi, able to explain so clearly the holy science of Yoga.'
I just realise that it is almost 15 years since I were sitting in front of you in class. I too share the same opinion with the President of Y.F. of India and I wish you strength and a long and pleasant life.
Ajita: I am grateful to Shri K.C. Sharma and wish that in the future others will be able to explain Yoga better than I do.
Iliananda: When are you proud or happy with a student of yours?
Ajita: When one of my students becomes better than I am.
Iliananda: In what way? When do you feel that your work is done properly?
Ajita: A few times in my twenty years teaching one of my pupils reached light. At that moment there is a radical change: he becomes the teacher and I am happy to be his pupil.
Iliananda: If you didn't live in Holland where would you like to live?
Ajita: This answer will please you. I would like to live in Greece, because I was a Greek in my former life.
Iliananda: I believe you would be pleased with the Greeks as they like making a lot of questions. I remember how much you enjoyed questions especially if there was no ready answer. I too enjoyed those moments when the ideas (-samskaras?) seemed to be forming above your head!
What is the most precious thing for you?
Ajita: To help people reach happiness, so I can go back to my home in heaven.
Iliananda: Your children must have grown up by now. How are they doing?
Ajita: They are doing well and they fill my heart with joy.
Iliananda: Greetings to your beloved ones and I wish you all well.
Ajita: Thank you.
Have a nice day.
Namaste,Windows Live Spaces

Theatre Presentation 2005


Windows Live Spaces

Theatre Presentation 2003

To κείμενο που ακολουθεί είναι από το άρθρο του περιοδικού YOGAWORLD, τεύχος 4:

Yoga Arts, « Η Τέχνη της Γιόγκα»

You raise me up,
so I can stand on mountains.
You raise me up,
to walk on stormy seas.
I am strong, when I am on your shoulders,
You raise me up,
to more than I can be...

Secret Garden, Once in a red moon

Στις 6 Ιουνίου 2005, η ομάδα ‘YOGA ARTS, η ‘Τέχνη της Γιόγκα’, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ανύψωσε πνεύμα και ψυχή με την χορογραφία που παρουσίασε στο Θέατρο Κήπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στους υπέροχους ήχους των Secret Garden, στα πλαίσια των εκδηλώσεων των τμημάτων της ΧΑΝΘ. Με μαγευτική χάρη και απόλυτη αρμονία, παρουσίασαν Γιόγκα στο τελευταίο στάδιο όπου η Γιόγκα γίνεται χορός.
Ασάνες πλεγμένες μεταξύ τους, με τις νότες και τους στίχους της μουσικής, σε μία ροή, σε ένα κύμα που αγγίζει την ψυχή, την αγκαλιάζει και την παρασύρει σε μία ψυχική ανάταση. Η ευλυγισία, η ισορροπία, η συγκέντρωση και η ηρεμία των Γιόγκoι, ήταν μία ανάσα που απλώθηκε και δρόσισε την καλοκαιρινή βραδινή Θεσσαλονίκη...

Στις 13 Ιουνίου2005, η δασκάλα του YOGA ARTS, Τζοάννα Χατζησάββα, Ιλιανάντα, οργάνωσε μία μοναδική εκδήλωση, γιορτή της Γιόγκα, την ημέρα των γενεθλίων της, σα δώρο στους μαθητές της, σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη Γιόγκα, αλλά και στους ανυποψίαστους περαστικούς. Στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στήθηκε εξέδρα και γιγαντοοθόνη. Η βραδιά ξεκίνησε με προβολή ντοκιμαντέρ όπου για πρώτη φορά εμφανίζονται και μιλάνε για τη γιόγκα οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι του αιώνα μας. Είδαμε δασκάλους όπως τον Krisnamacharya, τον πατέρα της σύγχρονης γιόγκα, που πλάθει εκατομμύρια κορμιά, σε όλο τoν κόσμο, τον B.K.S.Iyengar, που έφερε την τελειότητα και την αποτελεσματικότητα στην άσανα με την έμφαση στη λεπτομέρεια και την χρήση βοηθημάτων, τον S.K.Patabhi Jois, τον Guruji, της Αστάνγκα Γιόγκα, που εξαντλεί μεν τα αποθέματα σε αντοχή και σθένος, αλλά οδηγεί τον επίμονο ασκούμενο σε εκπληκτική φυσική κατάσταση. Ακούσαμε τον T.K.V.Desikachar, να μας λέει χαρακτηριστικά, ‘ονόματα, ονόματα, Hatha Yoga, Bakti Yoga, Raja Yoga, η Δική μου Γιόγκα, η Δική σου Γιόγκα... Η Γιόγκα είναι μία και είναι Ένωση.’
Είδαμε την πρώτη γυναίκα που δέχτηκε διδασκαλίες την Indra Devi, τον υπέροχο θεωρητικό Georg Feuerstein κλπ.
Θαυμάσαμε στην οθόνη την δεξιοτεχνία δημοφιλών δασκάλων σε επιδείξεις,
όπως Shiva Rea, David Svenson, Richard Freeman, Ana Forrest κλπ., καθώς και την πρώτη χορευτική ομάδα γιόγκα Tripsichore, από το Λονδίνο.
Απολαύσαμε τα μέλη του YOGA ARTS σε αρμονική χορευτική Γιόγκα, σε τυπική δυναμική Γιόγκα, άφωνους όμως άφησε τους θεατές το παραδοσιακό κομμάτι με τις ακραίες στάσεις τόσο σε διπλώσεις και υπερεκτάσεις, όσο και σε στηρίξεις και ανάστροφες ασάνες .

Είδαμε slide shows από τις δραστηριότητες του YOGA ARTS, που θύμισαν σε μαθητές αγαπημένες στιγμές από εκδηλώσεις, εκδρομές και μαθήματα και έδωσαν στους υπόλοιπους θεατές μια εικόνα από το πως περνάνε οι γιόγκοι και τα γιογκίνια του YOGA ARTS.
Οι εντυπώσεις από τη βραδιά: ‘Η φιλικότητα και ζεστασιά των παραβρισκόμενων, οι ήχοι των Μάντρα, η γεύση από τσάι τζίντζερ, οι γλυκές μυρωδιές από νυχτολούλουδα, η μοναδική παρουσία του Λευκού Πύργου, με την δύναμη, την σταθερότητα και την ηρεμία του, έκαναν ακόμη και το φεγγάρι να σταθεί ακίνητο.
Στιγμές διαχρονικές, στιγμές ειρηνικές, στιγμές ευλογημένες.΄
Aum Shanti! 
YogaArtsRaise.jpg
 


 

YOGA ARTS
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ


Σύμφωνα με τα αρχαία σανσκριτικά κείμενα:
Η ευδαιμονία είναι η φύση του Θεού,
η ευτυχία είναι ο πυρήνας κάθε ανθρώπινης ύπαρξης
και η χαρά συστατικό της δημιουργίας.
Η τέχνη της ζωής είναι να αποκαλύψει αυτή τη χαρά.
Η τέχνη της γιόγκα είναι να βρει ο καθένας
τα ίχνη στο μονοπάτι που θα τον φέρει πίσω
στην αιώνια πηγή της χαράς και ευτυχίας.
Η τέχνη όπως και η γιόγκα, προκαλεί ψυχική ανάταση,
διευρύνει την συνειδητότητα και προσφέρει νέα διάσταση στη ζωή μας.
Η αληθινή τέχνη είναι διαχρονική, παγκόσμια και προκαλεί πάντα μία αίσθηση του Θείου.


Γιόγκα σημαίνει ένωση.
Αυτό με το οποίο ενώνεται ο γιόγκι είναι ο αιώνιος Εαυτός του, που είναι ευτυχία, άπειρη χαρά και ευδαιμονία.
Ο καλλιτέχνης τη στιγμή της δημιουργίας γίνεται ένα
με το αντικείμενό του, η συγκέντρωση είναι απόλυτη
και τότε αισθάνεται να εκφράζονται και να μορφοποιούνται αλήθειες που προσφέρουν αίσθηση ευδαιμονίας.

Η Γιόγκα είναι τέχνη.
Η τέχνη είναι ένας τρόπος ζωής και σκέψης,
μια φιλοσοφία όπως και η Γιόγκα.
Η τέχνη μας διδάσκει πως να βλέπουμε
στοιχεία του Θείου στον κόσμο γύρω μας,
ενώ η Γιόγκα μας διδάσκει πως να χρησιμοποιούμε
τον κόσμο γύρω μας για να επιστρέψουμε στην πηγή.

Η τέχνη είναι μία εμπειρία.
Η λέξη τέχνη περικλείει και τις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης για να προκαλέσει μία εμπειρία.
Κάθε τέχνη χρειάζεται τεχνική.
Χρειάζονται γνώσεις, εξάσκηση και εκπαίδευση.
Για να γίνει κάποιος καλλιτέχνης
πρέπει να διαθέτει τρία στοιχεία:
ταλέντο, τεράστια αγάπη για την τέχνη του
-για να βρει τη δύναμη να δουλέψει με αποφασιστικότητα, προσπάθεια και συγκέντρωση,
καθώς επίσης και δημιουργικότητα και φαντασία
-για να οδηγηθεί σε καινούρια και άγνωστα μονοπάτια.
Το άγνωστο είναι η περιοχή που πρέπει να εξερευνήσει.
Χρειάζεται να έχει μία αίσθηση περιπέτειας και διάθεση εξερεύνησης της απεραντοσύνης του Όλου.

Η τέχνη βιώνεται όταν η τελειότητα στην τεχνική
δίνει την άνεση έκφρασης του θείου
μέσω της χρήσης ενός οργάνου η υλικού.
Το υλικό για τον γιόγκι είναι η ενέργεια,
όπως για τον μουσικό είναι οι νότες.
Η Γιόγκα δεν χρειάζεται ακριβά υλικά και εργαλεία,
είναι φορητή μορφή τέχνης!
Ο γιόγκι χρησιμοποιεί το σώμα, την αναπνοή, το νου,
την ροή της ενέργειας για να πετύχει την απόλυτη Αρμονία,
ώστε να βιώσει τις μαγικές στιγμές
που όλοι οι άνθρωποι αναζητούν,
μια υπέροχη κατάσταση ηρεμίας, γαλήνης, πληρότητας.
Και λίγες στιγμές μόνο σε αυτή τη κατάσταση δίνουν
μια άλλη διάσταση του κόσμου
και μια άλλη αντίληψη του Είναι.
Προκύπτει μια αίσθηση σιγουριάς, ασφάλειας και
αγάπης που μας συνοδεύει και μετά την εμπειρία.
Παραμένει η γνώση ότι η πηγή όλων είναι μέσα μας.
Στην Ινδία η τέχνη και η γιόγκα είναι αλληλένδετα.
Χορός, γλυπτική, λογοτεχνία, μουσική και θέατρο,
όλα εμπεριέχουν στοιχεία και μορφές της Γιόγκα
ενώ προέρχονται από τις ίδιες ρίζες.
Θεωρείται μία από τις έξι βασικές τέχνες
της Ινδικής παράδοσης
(γιόγκα, πάλη, τοξοβολία, δράμα – χορός
μουσική και οικονομικά).

Εντάσσεται στις καλές τέχνες γιατί κάθε ασάνα
έχει ένα ακριβές γεωμετρικό και αρχετυπικό σχήμα.
Είναι πνευματική τέχνη γιατί μέσω της γιόγκα
το ανθρώπινο όν έρχεται σε επαφή με την ψυχή του.
Η γιόγκα φέρνει στον ασκούμενο υγεία και ευτυχία,
είναι λοιπόν θεραπευτική και χρηστική τέχνη.
Όταν η ομορφιά και η αρμονία των ασάνας
εκτιμάτε από τους θεατές είναι χορευτική τέχνη.

Στην Ινδική Μυθολογία αναφέρεται ότι ο Θεός Σίβα,
ο Ναταράτζα, ο Άρχοντας του Χορού,
πρωτοδίδαξε γιόγκα στην αγαπημένη του,
την Θεά Παρβάτι.

Η διαφορά ανάμεσα στον χορό και την Γιόγκα είναι ότι
ο χορός είναι μια εξωτερική έκφραση μέσω της κίνησης,
ενώ η γιόγκα -αν και υπάρχει μια έντονη εσωτερική δυναμική- στον θεατή μπορεί να φαίνεται στατική.
Η κίνηση μπορεί να είναι ανεπαίσθητη,
η δράση όμως είναι τεράστια.

Ο χορευτής χρησιμοποιεί τα συναισθήματά του και προσπαθεί να τα μετατρέψει σε καλλιτεχνική έκφραση,
ενώ ο γιόγκι προσανατολίζεται στην εξομάλυνση αυτών και προσπαθεί να επαναφέρει τη γαλήνη.
Και οι δύο οφείλουν να σέβονται το σώμα,
γιατί χωρίς σχήμα και μορφή,
χωρίς αρμονία και χωρίς δύναμη
δεν μπορεί να είναι κάποιος ούτε χορευτής , ούτε γιόγκι.

Αν ένας καλλιτέχνης βρίσκεται σε επαφή
με τον εσωτερικό του κόσμο,
η τέχνη του γίνεται ‘satyam, sivam, sundaram’,
αληθινή, ευοίωνη και πανέμορφη.
Η τέχνη γίνεται θεϊκή, yoga-kala.
Χωρίς το εσωτερικό βάθος παραμένει
τέχνη της απόλαυσης, bhoga-kala.
Η τέχνη της απόλαυσης έχει την αξία της,
αν όμως δεν υπάρχει η ένταση και η ευλάβεια, εύκολα εκφυλίζεται σε αισθητική ικανοποίηση, kama-kala.
Η συνύπαρξη των δύο πρώτων,
yoga-kala και bhoga-kala,
ενώ προσεγγίζει περισσότερους ανθρώπους μέσω της απόλαυσης, μπορεί ταυτόχρονα να εμπνεύσει,
να διδάξει και να προκαλέσει ψυχική ανάταση.

YogaArtsIliananda2006.jpg

Θέατρο Κήπου 2006


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ LIBRE
Το πλήρες κείμενο της
Συνέντευξη της Τζοάννα Χατζησάββα,
στην Μαίρη Λεριά

♥ Η YOGA έχει μπει έντονα στη ζωή μας και στην κουλτούρα μας τα τελευταία χρόνια. Πως μπήκε στη δική σου ζωή η Yoga;

Το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για το διάβασμα και την κίνηση του σώματος με οδήγησαν στην γνωριμία και εκτίμηση της Γιόγκα. Η φιλοσοφία και οι τεχνικές της Γιόγκα με στήριξαν σε δύσκολες περιόδους της ζωής μου, με θεράπευσαν από διάφορες παθήσεις, με βοήθησαν να ζω απολαμβάνοντας περισσότερο τις χαρές της ζωής με λιγότερες εντάσεις και ανησυχίες. Μου έδωσαν ένα δυνατό εργαλείο για να μπορώ να βοηθώ στον περιορισμό των προβλημάτων των ανθρώπων γύρω μου, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο υγιούς, με περισσότερη χαρά, κατανόηση και καλοσύνη . Πέραν της πρώτης γνωριμίας λοιπόν, τα παραπάνω την κράτησαν στη ζωή μου. Ξεκίνησε η σχέση αυτή πριν πολλά χρόνια αλλά κάθε μέρα έχω ένα νέο «ραντεβού στα τυφλά» γεμάτο εκπλήξεις, γνώσεις, βιώματα. Blind date αλλά και έρωτας ζωής, με όλο το πάθος και την έκσταση, την εκτίμηση και το θαυμασμό, την τρυφερότητα και το γαλήνεμα, το γέμισμα ψυχής.

♥ Σε τι ωφελεί η Yoga όσον αφορά το σώμα και το πνεύμα μας;

Είναι τόσο πολλά τα οφέλη… Τα περισσότερα προέρχονται από το γαλήνεμα της ψυχής. Ας τονίσω, ότι θεωρώ απαραίτητη μια επαφή με την Γιόγκα, έστω τριών μηνών, για όλους, μικρούς και μεγάλους. Είναι τόσο απλές συμβουλές και τόσο αποτελεσματικές που είναι κρίμα να περνάμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την πολυτέλεια υγείας και ευεξίας. Μαθήτριες-μητέρες, μου αναφέρουν την ‘εντυπωσιακή επίδραση’ της δικής τους ενασχόλησης με την γιόγκα, στην συμπεριφορά των παιδιών. Κάποτε, ίσως και σύντομα θα διδάσκεται στα σχολεία. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα κάποια οφέλη:
Με τις ‘asanas’, τις ασκήσεις της γιόγκα, βελτιώνουμε την φυσική μας κατάσταση. Είναι πολύ αποτελεσματικές για ενδυνάμωση όλων των μυών, αύξηση της ευλυγισίας και ταυτόχρονα χαλάρωση όλων των εντάσεων.
Η εξάσκηση είναι εξαιρετική για διόρθωση ή θεραπεία διαφόρων προβλημάτων όπως κακή στάση, πόνοι στη μέση, στον αυχένα, δισκοπάθειες, πιασίματα, αρθρίτιδες, βελτιώνουν την κατάσταση των κλειδώσεων, του κυκλοφορικού, καρδιακού, λυμφατικού και νευρικού συστήματος.
Επιφέρει βελτίωση σε ορμονικές διαταραχές, ενοχλήσεις στην κοιλιά και σε όλα τα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Συστήνεται σε εγκύους και άτομα με προβλήματα τεκνοποίησης. Βοηθά στη βελτίωση της ερωτικής ζωής. Ανακουφίζει τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
Ησυχάζει το μυαλό και μειώνει το άγχος βοηθώντας ημικρανίες, πονοκέφαλους, αϋπνίες, δερματοπάθειες, εκζέματα, υψηλή πίεση και καρδιακές προσβολές.
Ενθαρρύνει την λειτουργία του παρασυμπαθητικού συστήματος που χαλαρώνει και ηρεμεί. Μειώνει σημαντικά την ορμόνη επινεφρίδιου ιστού –cortisol με αποτέλεσμα την καλύτερη λήψη ασβεστίου σε οστεοπόρωση, μειώνει την πίεση, τις ταχυπαλμίες και τα συμπτώματα κατάθλιψης (με παράλληλη αύξηση της σεροτονίνης).
Μειώνει το σάκχαρο και την κακή χοληστερίνη LDS και συστήνεται για διαβητικούς.
Βελτιώνει σημαντικά την αναπνοή και συστήνεται σε ασθματικούς.
Μειώνει τον πόνο και τον κάνει πιο υποφερτό.
Βοηθά στην διατήρηση του επιθυμητού βάρους φέρνοντας μια ισορροπία στις διατροφικές συνήθειες.
Πέρα από το φυσικό σώμα η Γιόγκα ασχολείται με τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Η Γιόγκα δεν μπορεί να απαλλάξει από όλα τα προβλήματα της ζωής, αλλά μπορεί να βοηθήσει, με μία δοκιμασμένη μέθοδο, στο να τα αντιμετωπίζουμε καλύτερα. Επίσης βοηθά προληπτικά στο να αποφύγουμε πολλά μελλοντικά προβλήματα.
Επαναφέρει την αυτοεκτίμηση.
Βοηθά στην απαλλαγή από ανεπιθύμητες συνήθειες.
Μειώνει τις εκρήξεις θυμού και νευρικών κρίσεων. Βοηθά στο να έχουμε καλύτερες σχέσεις σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.
Επίσης εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα στην διατήρηση της ομορφιάς και της νεότητας.
Για τους νέους και υγιείς αποτελεί μια εξαιρετική άσκηση με δυναμισμό και με προκλήσεις που τους βοηθά να αναπτύξουν την προσωπικότητα και δημιουργικότητά τους .
Ασχολούμενοι με την Γιόγκα γρήγορα νιώθουμε να αυξάνεται η διαύγεια και έχουμε περισσότερη ενέργεια. Έχουμε εμπνεύσεις, περισσότερη ικανότητα να συγκεντρωνόμαστε σε καθήκοντα και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Αναγνωρίζουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης δύσκολων συναισθημάτων και καταστάσεων. Αυθόρμητα αναβλύζουν μέσα μας αισθήσεις γαλήνης, ειρήνης, σιγουριάς, ασφάλειας, ευτυχίας, αγάπης και ένωσης.

♥ Η Yoga στηρίζεται σε μια συγκεκριμένη στάση ζωής που προέρχεται από την φιλοσοφία της ανατολής. Ποια είναι τα στοιχεία και οι συναισθηματικές καταστάσεις που προτείνει η Yoga να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας σε συνδυασμό με την άσκηση;

Τα χαρακτηριστικά που αναπτύσσουμε μέσω της παρατήρησης και του πειραματισμού περιγράφονται ως Yamas & Niyamas: οι ηθικές αρχές & τα ηθικά ιδανικά. Μας χρειάζονται για να ζήσουμε αρμονικά με τον εαυτό μας & με τους άλλους, για να προχωρήσουμε στην άσκηση της γιόγκα και για να επιστρέψουμε στην πραγματική μας φύση, που είναι ειρηνική, συμπονετική, γενναιόδωρη & ευτυχισμένη.
(βλέπε σελίδα 3 Yoga Practice)


♥ Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα Yoga;

• Άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Στην τάξη απαιτείται λίγο περισσότερη προσαρμοστικότητα και υπομονή από κάποιον που έχει τους περιορισμούς του. Αν γίνεται ιδιαίτερο μάθημα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όποια και αν είναι η κατάσταση του μαθητή, από τη στιγμή που υπάρχει έγκριση γιατρού, για πιο σοβαρές παθήσεις. Στην Ανατολή, η Γιόγκα εφαρμοζόταν και εφαρμόζεται ως θεραπευτική μέθοδος. Αρκεί ο δάσκαλος να είναι καταρτισμένος.

♥ Ποιοι μπορούν να διδάξουν Γιόγκα :

Είναι ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί. Ο τίτλος του δασκάλου στην γιόγκα είναι αρκετά απαιτητικός, για αυτό ας προτιμάται τουλάχιστον ο τίτλος του εκπαιδευτή στις περισσότερες περιπτώσεις. Σήμερα υπάρχουν τα κριτήρια της Διεθνής Ομοσπονδίας Γιόγκα για να καθοδηγήσουν τις σχολές στα προγράμματά τους στην εκπαίδευση δασκάλων, όπως και για να ξεκαθαρίζουν το αν έχουν δικαίωμα να διδάσκουν και τι. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορείς να είσαι δάσκαλος γιόγκα, αν δεν έχεις ξεκάθαρη αίσθηση της ενέργειας και γνώση του χειρισμού της με σκοπό την εξισορρόπηση της. Ταυτόχρονα οι προθέσεις πρέπει να είναι αγνές και σύμφωνες με τις ηθικές αρχές ενός δασκάλου της Γιόγκα. Αλλιώς το μάθημα που θα διδάσκεται, δε θα είναι γιόγκα και θα είναι ή βαρετό ή επικίνδυνο η παραπλανητικό. Δεν αρκεί να είναι κάποιος γυμναστής με κάποια σεμινάρια, η φυσιοθεραπευτής, ψυχολόγος, φιλόσοφος, για να γίνει σωστός δάσκαλος. Ας έχουμε όμως εμπιστοσύνη από την μια στην κρίση του κόσμου που ξέρει να επιλέγει και από την άλλη στην ιδιότητα της Γιόγκα να αυτοκαθαρίζεται, σαν ωκεανός που όλα τα χωράει και όλα τα περιττά αποβάλλει. Εδώ και 5000 χρόνια διατηρεί την αυθεντικότητά της.

♥ Υπάρχουν διαφορετικά είδη Yoga; Σε τι διαφοροποιούνται;

Υπάρχουν όντως διαφορετικά είδη, σαν τα μονοπάτια σε ένα βουνό. Διαφοροποιείται ο τρόπος προσέγγισης αλλά ο στόχος είναι ίδιος. Η κορυφή του βουνού.

♥ Ποιες είναι οι διακυμάνσεις όσον αφορά τα μαθήματα Yoga;

Κάθε άνθρωπος για να ισορροπήσει και να γαληνέψει χρειάζεται μια προσέγγιση που θα εναρμονίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Στη ΧΑΝΘ, εφαρμόζεται το σύστημα YOGA ARTS και υπάρχουν διάφορα τμήματα για να καλύπτονται οι διαφορετικές ανάγκες. Υπάρχουν τμήματα στα οποία η έμφαση είναι στην θεραπεία, την χαλάρωση και την απαραίτητη ενδυνάμωση του σώματος, κυρίως για καλύτερη στάση και προστασία μέσης, αυχένα, γονάτων, για άνεση στις λειτουργίες της καθημερινότητας ή για ασφαλή προετοιμασία για επόμενα στάδια.
Άλλα τμήματα δυναμικά, προσφέρουν συμμετρική και σε βάθος ενδυνάμωση του σώματος και βελτίωση της ευλυγισίας. Διδάσκεται Iyengar, Ashtanga Yoga, τμήματα χορευτικά -Dance Yoga, ακροβατικά -Acro Yoga, Γιόγκα στα όργανα -Yoga Props, Διαλογισμός και Θεωρία.

Τα τμήματα είναι δύο φορές την εβδομάδα, από δύο εκπαιδευτικές ώρες ή με pass par tout, κάθε μέρα. Προσφέρετε δωρεάν χρήση πισίνας για επιπλέον εξάσκηση καθώς και έκπτωση στο παρκινγκ για να γίνεται πιο εύκολη η ζωή μας.
Σύντομα θα ξεκινήσουμε YOGA CINEMA, προβολές από ντοκιμαντέρ, παραστάσεις ή μαθήματα σημαντικών δασκάλων της Γιόγκα, στο Θεατράκι της ΧΑΝΘ, μία φορά τον μήνα.

♥ Ποιος είναι ο εξοπλισμός όσον αφορά τα ρούχα; Απαιτείται κάτι ιδιαίτερο; Αν ναι γιατί;

Φοράμε άσπρα άνετα ρούχα που δεν περιορίζουν την κίνηση. Το λευκό χρώμα είναι το καλύτερο στη γιόγκα, τουλάχιστον στην Ράτζα Γιόγκα. Εκφράζει την καθαρότητα, αγνότητα, απλότητα, πληρότητα και μη προσκόλληση.
Καλό είναι να μη φοράμε μεταλλικά αντικείμενα, κοσμήματα ή πράγματα που περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος και της ενέργειας. Ας έχουμε μία πετσέτα. Δε χρησιμοποιούμε παπούτσια. Υπάρχουν ειδικά πακέτα στην αγορά που περιλαμβάνουν στρωματάκι της Yoga, λουρί και τουβλάκι της γιόγκα για την προσωπική εξάσκηση. Επίσης πρέπει να φροντίζουμε την υγιεινή του σώματός μας. Η καθαριότητα-Saucha, τόσο του σώματος, όσο και της ψυχής είναι βασική επιδίωξη στη γιόγκα.

♥♥♥♥ Aum Shanti ! ♥♥♥♥♥

Iliananda2006.jpg


Yoga Dance At 'Namaste',
1st Greek Yoga Festival 2006

Αποσπάσματα από άρθρο στην εφημερίδα ΣΠΟΡ,
Δευτέρα 8 Μαίου 2006. Σελ 14-15

Sport & Yoga Arts
Τα Σπορ Παρουσιάζουν τις εντυπωσιακές επιδείξεις
των κοριτσιών της ΧΑΝΘ
που ειδικεύονται στην καλλιτεχνική γιόγκα.
Άθληση και εσωτερική γαλήνη.
Yoga Arts για όλους και όλες.
...Χάρη στην αρμονία κίνησης και σκέψης,
βοηθά το σώμα αλλά και το μυαλό να περιέλθει σε μία κατάσταση ευεξίας.
Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε από κοντά τα μυστικά της Γιόγκα,
το μόνο που έχετε να κάνετε
είναι να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις
της ΧΑΝΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,
για να παρακολουθήσετε τα μαθήματα
από την δασκάλα του YOGA ARTS,
Ιλιανάντα, Τζοάννα Χατζησάββα.
Και μία απλή, όμως, παρακολούθηση
των επιδείξεων από τα κορίτσια της,
αρκεί για να σας ξεκουράσει και να σας ηρεμήσει.

Η ομάδα της 'Καλλιτεχνικής' Γιόγκα της ΧΑΝΘ
εντυπωσίασε το Σάββατο,
σε μία ακόμη επίδειξή της
στο περίπτερο 8 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης
(απο όπου και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα
που φιλοξενούν σήμερα τα ΣΠΟΡ),
ενώ χθες η κ.Χατζησάββα
διδαξε το νέο είδος ασκήσεων 'Γιόγκα για Δύο'
(Yoga for Two - Partner Yoga).
Οι θεατές των επιδείξεων δεν είναι λίγοι,
καθώς η Γιόγκα ολοένα και εξαπλώνεται,
προσελκύοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Ιδιαίτερα, όμως, αυτό το τμήμα της ΧΑΝΘ,
πέρα από τη μύηση στα μυστικά της Γιόγκα,
προσφέρει θέαμα με Ακροβατική Γιόγκα και με Yoga Dance...
Τα ΣΠΟΡ θεωρώνταν αξιόλογη την προσπάθεια
αποφάσισαν να τη στηρίξουν και να την προβάλουν.
Σύντομα, θα φιλοξενήσουμε συνεντεύξεις
της δασκάλας και των αθλητριών,
για να εκλαικεύσουν οι ίδιες τις λεπτομέρειες
της Γιόγκα και να τις καταστήσουν κατανοητές
στο ευρύ κοινό...
Η Κ.Χατζησάββα, ύστερα από 20ετή εμπειρία
στην πρακτική της Γιόγκα,
έχει αφοσιωθεί ψυχή τε και σώματι
στη διδασκαλία και μοιράζεται
τα μυστικά της Γιόγκα με όσους και όσες
θέλουν να νιώσουν μια όμορφη εμπειρία,
που θα αναζωογονήσει τον οργανισμό τους...YogaArtsAcroweb2.jpg

Θέατρο Κήπου 2006


Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,10/9/2006
Εξασέλιδο Αφιέρωμα στις ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

IT TAKES TWO TO TANGO!
YOGA for TWO - Γιόγκα για Δύο

Flowing as ONE,
Flying to ONE,
Concentrate,
Support,
Surrender,
Feel the Union,
Enjoy YOGA

Η Γιόγκα για Δύο / Ακροβατική Γιόγκα είναι μια καινούρια τεχνική, που συνδυάζει την κλασσική προσέγγιση των στάσεων της γιόγκα με στοιχεία από το Ταϊλανδέζο μασάζ, -το οποίο αντίστροφα έχει τις ρίζες του στην γιόγκα, την αγιουρβέδα και το σιάτσου, την Yoga Props -τη γιόγκα στα βοηθητικά όργανα καθώς και από την Ακροβατική τέχνη. Προσθέτει την παρουσία δεύτερου ατόμου, που βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των στάσεων, με διορθώσεις, υποστήριξη και διατάσεις που θα ήταν πιο δύσκολες διαφορετικά.

Ενσωματώθηκε στο σύστημα YOGA ARTS, αρχικά για πιο προχωρημένους μαθητές και για τις βοηθούς που εκπαιδεύονται στο σύστημα Yoga Arts, αφενός για περισσότερη δύναμη, ευλυγισία και κατανόηση και αφετέρου για να μάθουν να διορθώνουν τους ασκούμενους.
Παραδοσιακά ο δάσκαλος διόρθωνε η απλά άγγιζε μία μπλοκαρισμένη ενεργειακά περιοχή, είχε όμως από ένα μέχρι δέκα μαθητές. Η Γιόγκα έχει γίνει ανάγκη της εποχής για λόγους πέραν της πνευματική αναζήτησης και τα τμήματα είναι πολυάριθμα. Η προσοχή και οι ενέργεια του δασκάλου μπορεί επαρκεί για όλους, ο χρόνος όμως όχι. Στα μαθήματα στη ΧΑΝΘ, υπάρχουν 2-4 βοηθοί σε κάθε μάθημα, όμως με την Γιόγκα για Δύο, είναι ακόμη καλύτερα αφού ο καθένας έχει τον/την βοηθό του.
Στη συνέχεια η τεχνική δοκιμάστηκε σε καινούριους, σε παιδιά, σε ζευγάρια και από όλους βιώθηκε ως μία εξαιρετικά ευχάριστη τεχνική με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έτσι από φέτος τον Σεπτέμβρη εντάσσεται στο πρόγραμμα του YOGA ARTS ως ξεχωριστό εβδομαδιαίο μάθημα, ονόματι ‘Cosmic Flight’ δηλαδή ‘Κοσμική Πτήση’. Μπορεί να συνδυαστεί με βασικό τμήμα ανάλογα με το επίπεδο, η την ίδια μέρα, με την ώρα διαλογισμού και θεραπευτικών τεχνικών, ‘Love and Light’, ‘Αγάπη και Φώς’.

Το YOGA ARTS έχει τμήματα για όλους, όχι μόνο ανάλογα με τις δυνατότητες / ανάγκες, αλλά και με τις προτιμήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί σκοπός της Γιόγκα είναι η εξισορρόπηση της ενέργειας. Άλλος νιώθει καλύτερα μετά από ένα χαλαρωτικό μάθημα άλλος μετά από έντονη δραστηριότητα. Στο πρόγραμμα υπάρχουν τμήματα που κυμαίνονται από θεραπεία και χαλάρωση μέχρι χορό και ακροβατικά.
Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο www.yogaarts.gr η www.yogaartscentre.com

Πως λειτουργεί;
Για παράδειγμα και μια απλή διάταση του χεριού γίνεται πιο εύκολη όταν ο ένας επιμηκύνει προσεκτικά το χέρι του άλλου. Ο πρώτος συνειδητοποιεί τη δυνατότητα ενεργητικής διάτασης του μυϊκού συστήματος με παράλληλη χαλάρωση των μη απαραιτήτων περιοχών. Ο βοηθός συμμετέχει με συγκέντρωση και θετικότητα, ακούγοντας το ξένο σώμα και αντιλαμβάνεται τις αντιστάσεις, τις αντιδράσεις και την προσέγγιση που επιτρέπει τελικά την διάταση. Μπορείτε και να το δοκιμάσετε σε έκταση, πρώτα μόνοι σας, μετά ζητήστε να σας τραβήξουν το χέρι, χαλαρώνοντας τελείως μέσα στην κλείδωση του ώμου και στη συνέχεια δοκιμάστε να ενεργοποιήσετε μόνο τους απαραιτήτους μύες. Θα παρατηρήσετε εύκολα ότι ελευθερώνεται ο τραπεζοειδής μυς που αγκιστρώνεται στους αυχενικούς σπονδύλους και δημιουργεί μια μόνιμη περιττή ένταση. Ισως νιώσετε την επίδραση και το άνοιγμα στην ωμοπλάτη, δίνοντας την αίσθηση του ανοίγματος στην περιοχή της καρδιάς.
Η επιμήκυνση πέραν του συνηθισμένου αποτελεί μια ελευθέρωση κάποιας περιοχής, στην οποία ίσως το σώμα να αντιστεκόταν για πολλά χρόνια. Το φυσικό μας σώμα αποτελεί μορφοποίηση του ενεργειακού. Το ενεργειακό επηρεάζεται από τα συναισθήματα και τελικά τα τρία αλληλοεπηρεάζονται. Όλα βέβαια ξεκινούν από τις σκέψεις, από το νοητικό σώμα, για αυτό το πρώτο που συστήνει η γιόγκα είναι ο περιορισμός των διακυμάνσεων της σκέψης και δίνει τον τρόπο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο πρώτος λοιπόν πετυχαίνει τον σκοπό της στάσης, αλλά έχει και την προσοχή που του δείχνει κάποιος, που ενισχύει το θετικό αποτέλεσμα, καθότι η προσοχή είναι ενέργεια την οποία συχνά χρειαζόμαστε. Προσοχή, υπομονή, ενδιαφέρον. Ο δε βοηθός πολύ ευκολότερα θα εφαρμόσει στην δική του στάση ότι παρατήρησε.
Στα μαθήματα πολλοί συνειδητοποιούν πόσο πιο εύκολα φροντίζουν ένα ξένο σώμα παρά το δικό τους. Πόσο λίγη υπευθυνότητα και υπομονή έχουν για τον εαυτό τους, πόσο λίγη κατανόηση και αποδοχή και πόση κρυφή αντίσταση στην χαλάρωση και στη χαρά, ένας περίεργος τρόπος αντίδρασης στη δυσαρέσκεια για όσα δεν είναι όπως νομίζουν ότι θα ήθελαν. Αντιστρέφοντας τους ρόλους γίνεται το πρώτο βήμα. Όταν καθορίζονται οι στόχοι η πορεία είναι πιο εύκολη και ξεκάθαρη.
Όπως σοφά λέει ο Δαλάι Λάμα, πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, ‘Όλοι είμαστε εγωιστές. Ας είμαστε τουλάχιστον έξυπνοι εγωιστές’.

Όσο αυξάνεται η προσοχή και ο έλεγχος από τη μια και η χαλάρωση και η εμπιστοσύνη από την άλλη οι στάσεις προχωρούν και περνάμε στις ακροβατικές θέσεις με πολλαπλά οφέλη, επιπρόσθετα η σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στην κλασσική γιόγκα όπως περισσότερη ενδυνάμωση του σώματος -αφού χρησιμοποιείται και το βάρος άλλου σώματος, επίτευξη της μεγαλύτερης εφικτής ευλυγισίας, διασκέδαση -αφού βιώνεται ως παιχνίδι, αίσθηση μοιράσματος, υπευθυνότητας, χρησιμότητας και κοινωνικότητας και ειδικά όταν φτάνουμε στις στάσεις πτήσης, μια υπέροχη αίσθηση ελευθερίας.

Κάποια άτομα έχουν αρχικά επιφυλάξεις όσων αφορά την επαφή, η το ενδιαφέρον ενός ξένου. Από το πρώτο μάθημα το ‘ξένο σώμα’ βιώνεται ως ένα ‘εύχρηστο αντικείμενο’ που όμως προσφέρει και την ξεκάθαρη ενέργεια της προσοχής / ενδιαφέροντός του, την συνεργασία του αλλά και ένα κίνητρο καλύτερης εκτέλεσης των εντολών. Άλλωστε η προσεκτική καθοδήγηση προσφέρει το ασφαλές έδαφος ώστε όσοι δυσκολεύονται, να προχωρούν σταδιακά. Το να αντιληφθεί κανείς στοιχεία του χαρακτήρα του που προσπερνούσε είναι από μόνο του χρήσιμο, αν κρίνει σκόπιμο να αλλάξει κάτι τους δίνεται ο χώρος, ο χρόνος και το ζευγάρι, για να πειραματιστεί και να δοκιμάσει. Σίγουρα ενδείκνυται και για ζευγάρια στη ζωή αφού βοηθά στη βελτίωση των σχέσεων πολύπλευρα.

Αν ο καθένας μας ένιωθε λίγο καλύτερα μες στο σώμα του, με τον εαυτό του, με τους άλλους και με τη ζωή του όλος ο κόσμος θα γινόταν αμέσως πολύ-πολύ πιο ευχάριστος. Γνωρίζοντας ότι ο καθένας λίγο κάτω από την επιφάνεια είναι ένας καλός άνθρωπος, χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε στιγμές ησυχίας, συναισθηματικής και νοητικής.
Τις στιγμές αυτές αναδύεται το φώς του καθενός. Το ‘ανθρώπινο φώς’ είναι το ομορφότερο όλων.
ΝΑΜΑΣΤΕ.

WebRaiseme.jpg

Θέατρο Κήπου Ιούνιος 2005Απόσπασμα από το αφιέρωμα για την Γιόγκα
στο Περιοδικό της ΧΑΝΘ:

Γιόγκα, φυσική μέθοδος αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης

Το «εισιτήριο» για μια πιο θετική και με περισσότερη αυτοπεποίθηση αντιμετώπιση της ζωής

Του ΔΑΝΟΥ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ


Η γιόγκα είναι τέχνη, επιστήμη και φιλοσοφία. Αγγίζει τη ζωή του ανθρώπου σε κάθε επίπεδο, φυσικό, πνευματικό και ψυχικό. Δοκιμασμένη εδώ και πολλά χρόνια, η γιόγκα ασκεί το σώμα με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, βελτιώνει την αυτοσυγκέντρωση και ανακουφίζει από το άγχος. Σύμφωνα με τη δασκάλα του τμήματος, Τζοάννα Χατζησάββα, η οποία και αναλαμβάνει ξεναγός μας στον κόσμο της γιόγκα, «η λέξη γιόγκα, σημαίνει ενότητα και προέρχεται από την σανσκριτική λέξη «yuj», που μεταφράζεται ως ένωση, συνταίριασμα, εξισορρόπηση των αντιθέτων. Με τις διάφορες τεχνικές γιόγκα, επιφέρουμε ισορροπία στα συναισθήματά μας, σταθερότητα στις διαθέσεις μας και διαύγεια στις σκέψεις μας. Τελικά καταφέρνουμε να ενώσουμε το πνεύμα με την ψυχή και την ατομικότητά μας με το Όλο».

Τι είναι η γιόγκα
Η Γιόγκα είναι ένα πλήρες σύστημα φιλοσοφίας και ψυχολογίας, με πρακτικές και θεραπείες. Ξεκίνησε η εφαρμογή της πριν από 5.000 χρόνια στην Ινδία. Συστηματοποιήθηκε πολύ αργότερα, τον 2ο-3ο μ.Χ. αιώνα, από τον Patanjali, τον ιδρυτή της Ράτζα Γιόγκα (Βασιλική Γιόγκα), καθώς πιο πριν διδάσκονταν προφορικά, από το δάσκαλο στο μαθητή. Στη Δύση η Γιόγκα άρχισε να γίνεται γνωστή στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, είναι ραγδαία η διάδοσή της τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, όπου υπολογίζεται ότι 15.000.000 άτομα ασκούνται στις τεχνικές και ασκήσεις της γιόγκα.
Όπως σημειώνει η κ. Χατζησάββα «η άσκηση με τη γιόγκα καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα λειτουργιών, όπως τη διατροφή, την κίνηση και τη φιλοσοφία, χωρίς να δίνει ένα συγκεκριμένο «σύστημα φιλοσοφίας», απλά ενθαρρύνοντας την παρατήρηση και τη σκέψη, με πιο ήρεμο και πιο δεκτικό τρόπο». Πάνω απ’ όλα, η γιόγκα, βοηθά κάποιον να χαλαρώσει, να ηρεμήσει και συμβάλει στο να νιώσει κάποιος καλύτερα, καθώς με τη γιόγκα είναι πιο εύκολο να φτάσει κανείς μόνος του σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Η γιόγκα, προσπαθεί να βοηθήσει τους μυημένους σ’ αυτήν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να βρουν τις δικές τους ιδέες. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να υπάρχει μια ψυχική ευεξία.

Η διαδικασία λειτουργίας της γιόγκα
Πώς λειτουργεί πρακτικά η γιόγκα κ. Χατζησάββα; «Η γιόγκα ξεκινά δουλεύοντας το πιο εξωτερικό στοιχείο της προσωπικότητας, το φυσικό σώμα. Όταν εμφανίζεται ανισορροπία σ’αυτό το επίπεδο, τα όργανα, οι μύες και τα νεύρα δε λειτουργούν πλέον αρμονικά, αλλά λειτουργούν σε δυσαρμονία μεταξύ τους. Η γιόγκα επιδιώκει να επαναφέρει την τέλεια συνεργασία στις διάφορες σωματικές λειτουργίες, έτσι ώστε αυτές να λειτουργούν για το καλό ολόκληρου του σώματος. Πέρα από το φυσικό σώμα, η γιόγκα ασχολείται με τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Η γιόγκα δεν μπορεί να απαλλάξει κανέναν από τα καθημερινά προβλήματα, αλλά μπορεί να τον βοηθήσει με μια δοκιμασμένη μέθοδο να τα αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα. Ενίοτε η γιόγκα λειτουργεί και προληπτικά για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων».

Μεθοδολογία του μαθήματος
Το μάθημα ξεκινά για περίπου 10 λεπτά με χαλαρωτικές ασκήσεις συγκέντρωσης. Η πρώτη κίνηση που μαθαίνεται στους μαθητές, είναι η γνωστή στάση της γιόγκα που ονομάζεται «σιντάσανα», που είναι κατά κάποιο τρόπο η στάση του «φωτισμένου». Με αυτή τη στάση, επιτυγχάνεται η χαλάρωση, η οποία βοηθά τους μαθητές να παρατηρήσουν σε τι ψυχική κατάσταση βρίσκονται. Διαπιστώνοντας η δασκάλα της γιόγκα τη διάθεση και την ενέργεια των μαθητών της, διαμορφώνει ανάλογα το πρόγραμμα των ασκήσεων, για την υπόλοιπη μία ώρα του μαθήματος. Στο μάθημα, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναπνοή και οι μαθητές, μαθαίνουν να αναπνέουν αργά, ήρεμα και αβίαστα συνδυάζοντας και την κίνηση. «Δίνεται η εντύπωση ότι η κίνηση προωθεί την αναπνοή και η αναπνοή την κίνηση, άλλωστε γιόγκα μόνο με αναπνοές μπορεί να γίνει, ενώ γιόγκα μόνο με ασκήσεις είναι αδύνατο να γίνει», λέει η κ. Χατζησάββα. Έπειτα, γίνονται διάφορες ασκήσεις που σκοπό έχουν να ενεργοποιήσουν τα κέντρα ενέργειας. Τέλος ακολουθεί η χαλάρωση στην οποία ο μαθητής σταδιακά νιώθει το σώμα του άδειο απ’ όλες τις εντάσεις...
Διαβάστε και εφαρμόστε αν θέλετε τα παρακάτω:
12 ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΌΤΗΤΑς


1. Ελευθερώνω τον εαυτό μου από προσκολλήσεις που προκαλούν οδύνη και με εμποδίζουν από την αγάπη.

2. Ανακαλύπτω πως οι προσκολλήσεις μου διαστρεβλώνουν την αντίληψή μου για τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω μου.

3. Καλωσορίζω τα μαθήματα της ζωής μου που με κάνουν να συνειδητοποιώ ποιες προσκολλήσεις πρέπει να επαναπρογραμματιστούν.

4. Η ζωή μου δίνει ότι ακριβώς χρειάζομαι αυτή τη στιγμή. Αν είμαι δυστυχισμένος/η, κυριαρχούμαι από προσκολλήσεις και προσδοκίες που βασίζονται στο νεκρό παρελθόν ή στο φανταστικό μέλλον.

5. Η ζωή είναι καθρέφτης που αντανακλά τα πιστεύω μου, τον προγραμματισμό, τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις πίσω σε μένα.

6. Δέχομαι τον εαυτό μου πλήρως περιλαμβάνοντας τις προσκολλήσεις και τις αδυναμίες μου, τις οποίες μετασχηματίζω σε προτιμήσεις και δυνάμεις.

7. Επικοινωνώ ανοιχτά και ειλικρινά με όλους τους ανθρώπους ώστε να μπορέσω να διαλύσω τα συναισθήματα μου ξεχωριστότητας.

8. Προσφέρω βοήθεια με αγάπη και συμπόνια στους άλλους, ενώ θυμάμαι πως μαθαίνουν από τα προβλήματά τους.

9. Δράση από το κέντρο ισορροπίας. Ισορροπώ τον εαυτό μου πριν δράσω, αποφεύγω να δρω όταν είμαι συναισθηματικά διαταραγμένος/η.


10. Ηρεμώ τις διαταραχές ώστε να έχω πιο καθαρή εμπειρία και ένωση με τον κόσμο γύρω μου.11. Έχω συνεχή επίγνωση πιο από τα επτά κέντρα συνειδητότητας δρα περισσότερο. Αισθάνομαι την ενέργεια, την αντίληψη, την αγάπη και εσωτερική ειρήνη μου να μεγαλώνουν καθώς ανοίγουν αυτά τα κέντρα.

12. Καθένας, μαζί και ο εαυτός μου, είναι ένα αφυπνιζόμενο ων που εξελίσσεται σε ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας και αγάπης._• Έχω κάθε τι που χρειάζομαι σε κάθε στιγμή για να είμαι ευτυχισμένος/η.
• Οι εμπειρίες της ζωής είναι ακριβώς ό,τι χρειάζομαι για να γίνω πιο συνειδητός άνθρωπος.
• Θα αλλάζω ό,τι μπορώ στη ζωή, θα δέχομαι ό,τι δεν μπορώ να αλλάξω και θα προσπαθώ να διακρίνω τη διαφορά ανάμεσά τους.
• Είμαι υπεύθυνος/η για την πραγματικότητα που βιώνω.
• Μπορώ να τα βγάλω πέρα με οτιδήποτε μου παρουσιάζει η ζωή.
• Μπορώ να επιτύχω σε κάθε προσπάθεια που είναι αρκετά σημαντική για μένα.
• Νιώθω σίγουρος/η και ασφαλής σε κάθε περίπτωση.
• Δέχομαι και αγαπώ τον εαυτό μου σε κάθε περίπτωση.
• Αγαπώ τους άλλους και τον εαυτό μου ανεξάρτητα από τα συναισθήματα τους.
• Δεν χρειάζομαι την επιδοκιμασία των άλλων για να είμαι ευτυχισμένος/η.
• Εξάσκηση. Επιμονή. Υπομονή.

Τα 12 Μονοπάτια συνειδητότητας γράφτηκαν από τον Ken Keyes,
(ελληνική προσαρμογή του Ρόμπερτ Νατζέμυ
στο βιβλίο του ¨Η Ψυχολογία της Ευτυχίας¨)